Zembla-documentaire “Opgebrand” over PTSS bij de brandweer.

Op 11-02-2024 zond omroep BNNVARA’s onderzoeksprogramma Zembla een documentaire uit over het Posttraumatisch Stress Syndroom (PTSS) bij de brandweer uit.

Aan het woord kwamen diverse brandweer- mannen en vrouwen, alsmede een aantal directeuren van veiligheidsregio’s. Zembla had vastgesteld dat er geen landelijk beeld bestaat van het aantal collega’s waarbij PTSS is gediagnosticeerd doordat de veiligheidsregio’s hier autonoom mee omgaan. Daardoor krijgt het onderwerp nauwelijks aandacht. En dat terwijl een aantal collega’s door deze diagnose niet meer aan het werk kan. De diagnose werd gesteld bij zowel vrijwillige- als beroepscollega’s. Met name het hoge aantal reanimaties heeft invloed op deze collega’s gehad. De brandweer is de organisatie met het hoogst aantal reanimaties.

Bij Defensie en Politie staat het onderwerp wel al hoger op de agenda. Deze organisaties werken dan ook samen met de aanpak van het fenomeen. De brandweer loopt hierin dus zeker 20 jaar achter stelt van Lieshout, directeur Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en voorzitter van de landelijke raad van brandweercommandanten. Inmiddels is ook de brandweer aangesloten bij de gezamenlijke aanpak PTSS.

Ook in de whatsappgroep van Oudvuur werd naar de documentaire verwezen. Oud-collega Rene van Laere wees op de uitzending, maar is zelf ook als ‘arbeidsongeschiktheidscoach’ nauw betrokken bij het onderwerp. “Er zit enorm veel leed en frustratie door tegenwerking van allerlei instanties” gaf hij aan in de groep.

Denk jij als (oud) brandweerman/vrouw ook wel eens terug aan traumatische ervaringen die je tijdens een uitruk hebt meegemaakt? Blijf er dan vooral niet mee zitten en praat erover. Dat kan ook met oud-collega’s die mogelijk dezelfde ervaringen hebben opgedaan. Dat kan ook als je de brandweer al langere tijd geleden verlaten hebt. Ook dat is de kracht van de oud-collega’s!

Kijk hier de volledige uitzending ‘Opgebrand’ van Zembla

UPDATE: De uitzending heeft nogal wat discussie teweeg gebracht. De Veiligheidsregio Utrecht benadrukt dat zij wel een samenwerkingovereenkomst hebben met het veteraneninstituut. Daarvan kunnen ook oud-collega’s gebruik maken. Daarnaast hebben een aantal collega’s zich opgeworpen als ‘luisterend oor’, waarvan een aantal ook een achtergrond hebben als BOT-medewerker. Wil je in contact komen met deze collega’s, vraag bij ons dan even de gegevens op (we kunnen deze helaas niet via deze weg verspreiden). De gegevens zijn ook in de whatsappgroep te vinden.

Ze schreven ook onderstaand bericht:

“Uit de praktijk blijkt dat na onze werkzame periode niet iedereen goede herinneringen aan deze periode heeft overgehouden. Dit gebeurt /overkomt je zonder dat je daar werkelijk iets aan kan doen. Dat je opgedane ervaringen op een gegeven moment geen plek meer in je leven kan geven is niet iets abnormaals. Het is ook geen peulenschil wat we tijdens ons werk ervaren hebben. Door veranderingen in je leven, soms ook ingrijpende, kan het zomaar zijn dat je problemen krijgt.
Dit is een volkomen normale reactie.
Uiteenlopende persoonsveranderingen kunnen door jou omgeving opgemerkt worden. Ook jij kan verandering opmerken. Reacties kunnen zijn; slecht slapen, dromen/nachtmerries, kort lontje, herbeleven, schuldgevoel. Luister daarna en maak het bespreekbaar met jouw dierbaren. Wacht niet te lang om hulp te vragen en ook te aanvaarden.

Als je er niet uitkomt is er voor iedereen, ook voor gezinsleden, professionele hulp beschikbaar.
Je kunt rechtstreeks contact opnemen met het Veteranen Instituut “Steunpunt Brandweer”
Telefoon 0800-1288
E-mail steunpuntbrandweer@nlveteraneninstituut.nl
Website https://www.nlveteraneninstituut.nl/veteranenloket/diensten/steunpunt-brandweer/

Ook al heb je geen klachten en of problemen met door jou opgedane ervaring(en) uit het verleden, dan is het best interessant om eens op bovenstaande website te kijken.
Tevens is het aan te raden om op https://www.brandweernederland.nl/onderwerpen/opvang-en-nazorg/ te kijken. Daarop is ook een film te zien waarin onder andere Ronald Boer zijn ervaring vertelt.

Voor alle duidelijkheid. Wij willen niemand een trauma aanpraten maar zoek hulp als je problemen hebt. Laat het niet gebeuren dat je “maanden of ZELFS jaren” van je leven jezelf maar ook jou naasten tekort doe. Zoek de (gratis) hulp die er ook voor jou is als het nodig is. Uit de praktijk blijkt dat het best lastig is om de juiste hulp te vinden.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *