Zeg je Zuilen….dan zeg je Demka en Werkspoor!

Ons brandweerkorps is onherroepelijk verbonden aan Zuilen en zo ook de oude fabrieken Demka en Werkspoor. Halverwege de vorige eeuw, werkte grote delen van de inwoners bij één van deze twee fabrieken. Woonwijken zoals Mariendaal (Adriaan Mulderstraat e.o.) en de Woningbouw (de Lessepsstraat e.o.) zoals ze vroeger in de volksmond werden genoemd, onstonden om werknemers van deze fabrieken een woning (met tuin) te kunnen laten betrekken.

Moest de Zuilense brandweer in die tijd uitrukken, werd er vaak een leeg voertuig naar de Demka gereden, om daar een bezetting op te pikken. Op die manier was de Zuilense Brandweer, de Demka en de gemeenschap Zuilen innig met elkaar verbonden.

Ook tijdens en na de sloop van de fabriek, werd deze als locatie een aantal malen gebruik voor de Zuilense brandweer als oefen- en wedstrijdlocatie.

Op 17 februari zond Omroep Max een documentaire uit over het opheffen van de Zuilense staalfabriek, die eerder gemaakt gemaakt was in opdracht van de regionale omroep. Ook over de fabriek Werkspoor is zo’n document gemaakt. Je kunt ze beide hier terugvinden.

Klik hier om naar de film van de Demka te kijken

Klik hier om naar de film over Werkspoor te kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *