Een nieuw leven aan de andere kant van de wereld.

Ooit deed hij dienst als eerste uitruk bij de Brandweer Zuilen….deze Mercedes Benz 1117F31[Ecol] opgebouwd door Doeschot-Rosenbauer en kenteken VP-41-HK. In 1991 werd hij in dienst genomen en was daarmee een van de eerste nieuwe voertuigen die de Zuilense brandweer kreeg. Een aantal jaren daarna schoof hij door als 503 (tweede uitruk van Zuilen), om vervolgens in 2004 te worden verkocht aan SFS te Rotterdam. De firma SFS verhuurt brandweermateriaal, waaronder dus ook brandweervoertuigen. Dat daarmee het ‘leven’ van een brandweervoertuig nog niet ophoudt, blijkt wel uit een teken van leven wat we van dit voertuig mochten ontvangen. Niet vanuit Nederland…maar vanuit de andere kant van de wereld…vanuit Las Lajitas wel te verstaan. Waar? LAS LAJITAS!! Je weet wel, in Argentinië!!!.

Reden voor ons om eens te onderzoeken, of we nog meer beelden konden vinden van onze oude trots, die er inmiddels zo uitziet

De Zuilense 503 in ‘nieuwe stijl’.

Heel veel lijkt er niet aan het voertuig veranderd. Natuurlijk zijn de alarmnummers aangepast (in Argentinië hebben ze best wel een lang nummer wat je moet onthouden), maar enkele kenmerken van de Nederlandse brandweer zijn ook nog steeds te vinden. Als je goed kijkt zie je nog steeds het oude Nederlandse brandweer embleem op de deur van de chauffeur zitten. Helaas is men minder zuinig geweest met het kapje van het gele zwaailicht…..want die is niet meer aanwezig.

De Zuilense 503 wordt ingezet tijdens een brand in Argentinië.

Wat ook opvalt is, dat het rechter-achtertrapje, om bij de zuigbuizen te komen, ontbreekt. Waarschijnlijk heeft het de ‘tand des tijds’ niet overleefd en kon niet meer worden bijbesteld. Overigens meen ik mij te herinneren, dat dat trapje ook in ‘onze’ tijd veelvuldig werd geraakt door een te krap insturende brandweer-chauffeur. Het kan dus nog goed zijn, dat wij de oorzaak zijn geweest, dat het trapje niet meer aanwezig is.

In andere bewegende beelden is goed te zien dat er niet veel is aangepast aan het voertuig. Op deze video wordt het voertuig trots getoond aan de burgers van het Argentijnse stadje. (Na ongeveer een minuut komt ons oude voertuig voorbij rijden)

Wil je weten hoe de rest van het materiaal van onze Argentijnse collega’s eruit ziet? De plaatselijke commandant laat het je graag zien tijdens het 12 jarige jubileum van het korps (of van de commandant zelf…ik spreek niet zo goed Spaans). In dit filmpje laat hij trots zijn voertuigen aan de media zien.

Commandant Daniel Diaz, laat ook de rest van zijn voertuigen bewonderen door de media.

Dat de Argentijnse brandweermannen ook nog los in de heupen zijn, laten ze vervolgens zien in dit filmpje.

Grappig om te zien dat de voertuigen die door ons worden afgedaan als versleten, aan de andere kant van de wereld nog een heel nieuw leven hebben gekregen. Reden te meer om voorzichtig te zijn met het ons in bruikleen gegeven materieel. Zijn jou nog dingen opgevallen op deze foto’s en video’s? Laat het ons weten in ‘opmerkingen’.

Hier vind je de facebookpagina van de Bomberos Las Lajita, waarop je nog veel meer foto’s van onze oude 503 kunt vinden. En zo zag een instructierit met Bart er zo rond 1993 uit..

One thought to “Een nieuw leven aan de andere kant van de wereld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *